Чудният нов свят – очарователна стиймпънк история 


Всяка година обръщам поне веднъж внимание на една детска книжка, няма значение дали е създадена и издадена някъде в миналото или се появила наскоро на пазара.

В началото на текущата 365-дневна обиколка на Земята около Слънцето бях на представянето на едно такова четиво, което опрделено на пръв поглед ме грабна – “Чудният нов свят” на издателство “Мармот”. Книжката е една много добра синергия между триизмерна стиймпънк визуална концепция, рисунък и текст. 

Историята започва в една изоставена фабрика с пет метални създания създания, не по-големи от човешка длан – Червен, Ръждив, Златен, Артимър и Младши, които черпят енергия от таийнствен Източник. Декорът е постапокалиптичен, но с ведри нотки, носители на които са тези малки и симпатични метални герои. Техният пасторален свят е изправен един ден пред голяма заплаха – Великата гад и многото му подчинени стиймпънк мухи. Развръзката на битката я оставям на малките и големи читатели.

Може би е добре да обърна внимание на създателите на този проект. Чудомир Драгнев се занимава с художествената обработка на метал и той всъщност създава визуално самите герои. 3D артистът Николай Михайлов е илюстратор на завладяващите картинки, а Марин Трошанов е автор на увлекателната история и диалозите.

Нещо, което прави впечатление са QR кодовете, с които се визуализира триизмерната реалност – част от историята на книжката.

Като част от книжните впечатления, споделям и мненията на дъщеря ми Вяра от нея:

Честно казано много ми хареса книгата.

1. Много креативно е написана и описателно което ми хареса.

2. Поздравления за човека, който е нарисувал изображенията. Просто като се загледаш потъваш в техния свят. Любимото ми изображение е на Великата гад. Браво успя да ме изплаши. 

3. QR кодовете.

4. Любим герой – Ръждив. Един въпрос- как говори Артимър. Дали  като Арту-Диту или като Си Трипио?

Много ми се иска и аз да мога да рисувам толкова хубаво. Много ми харесаха. Интересно ми е как са ги направили.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s