За футболното хулиганство в първо лице


В началото на септември се сдобих с книга, която представлява един нов за мен жанр, описващ футболното хулиганство в първо лице. Тя е озаглавена “JRF Beyond the hatred” („Отвъд омразата”). Не съм срещал досега подобен тип четиво на българския книжен пазар. Доколкото знам такива книги са много популярни във Великобритания, но все още не и у нас. Още по-забележителното за това четиво, е, че се познавам с авторите му още от деца. 🙂 Това са Филип Бакьов (Gilly Black) и Тодор Стойчев (Tosh McIntosh, на снимката с мен).

14224911_10209401997878613_9177885758920856223_nТе са част от локомотивската фенска групировка – „Веселия Роджър” (Jolly Roger Firm). А това, което ни обединява тримата, е подкрепата на „Локомотив” Горна Оряховица.

Тези близо 290 страници на “JRF Beyond the hatred” са изпълнени с луди фенски футболни приключения на двамата автори по българските стадиони и около тях. Всичко това е гарнирано с интересна снимкова секция. Книгата е много увлекателно написана, с много семпъл и разбираем език. Самото четиво е разделено на две части, сепарирани от снимковия материал.

beyond-the-hatredМоже би за някои ще им се стори малко в повече насилието, описано в  “JRF Beyond the hatred”, но това е реалността на футболното фенство и истинското му брутално лице.

В четивото е представена и сasual модата сред футболните фенове, нещо за което малко се знае у нас. Книгата е обогатена с мнения и впечатления на други футболни фенове от България и от Острова.

Двамата автори говорят и за сближаването им с бритиш фенската култура. Реално причината да я напишат идва от футболните хулигани от Англия.

Всеки си има много любима част във всяка книга, а моята са емоционалното запознанство и срещите на Тодор с една такава личност от Острова – Pat Dolan.

Фенската култура е всъщност една своеобразна субкулутра със своите жестоки правила (колкото и странно да звучи). Тук не става въпрос за безмозъчни ММА борци, които се млатят за пари, а за хора отдадени на идеи, хора които си имат свои кодекс и принципи.

Вероятно “JRF Beyond the hatred” би допаднала на тези, които харесват много филми като “Green street hooligans”, “The Football Factory”, “The Firm”, отдадени са на футболното фенство и биха желали да обогатят познанията си за тази субкултура .

Добре е да се знае, че книгата не е апокрифна и може да се открие в книжарници “Хеликон”.
Приятно четене!

Стефан Станчев

София, 09.09.2016 година

Един коментар

Вашият коментар