Електронната читанка – огромната библиотека във вашия джоб


Или един обстоен поглед върху модела Prestigio PER3162BN

Преди да започна каквото е да било – глътка бира и една латинска сентенция: Libri amici, libri magistri (Книгите са приятели, книгите са учители). Съжалявам, че в днешно време четенето на книжки остава на заден план за много хора за сметка на ужасно многото време, което се прекарва в социални мрежи, усилен гейминг, задоволяване на телевизионен глад и прочие. Това донякъде би се обяснило с целия букет удобства, предлагани от всякакъв вид техника и от последвалото мързеливо отношение към възприемането на околния свят – сложните преди неща сега се случват бързо и лесно.

Случвало ли ви се да предприемете дълго пътуване с влак или автобус, в което да запланувате запасяване с любими четива? В една такава ситуация мястото за книжките е доста оскъдно, а и едно луксозно и дебело издание си е немалка тежест отгоре. Приключението се оказва наистина дълго, предпочетеното четиво – вече прочетено, а вие жадувате за още писмено слово. В такава ситуация се замечтавате за нещо, което да побере цяла библиотека с любими или планирани за четене заглавия.

Друга ситуация: често малкият ви дом се оказва тесен за трупащото се количество вещи, а книгите заслужават своето внимание и място по полиците. В един подобен момент може би сте си мислили: „Няма ли начин всичките тези заглавия да се поберат в далеч по-малко пространство и да продължават да изпълняват своята задача – да ви накарат да ги прочетете отново и отново, и отново…“

Ако се абстрахираме от магията от четенето на хартиеното издание, то в тези две ситуации решението се нарича електронен четец (четец на

електронни книги, е-четец, електронна читанка и т.н., аз предпочитам последното).
За тези устройства през последните няколко години у нас се изписа много (особено популярност набраха Kindle устройствата на Amazon), немалко модели се предлагат у нас, а други просто могат да бъдат закупени през е-магазини. Българските специализирани сайтове за електронните читанки, както и литература в дигитален формат има, мисля, достатъчно, а все повече хора в България се сдобиват с такова устройства, между които съм и аз. 🙂

В една такава читанка можете да “вкарате” хиляди дигитални издания, а възможностите за разширителна картова памет ще ви превърнат в притежател на една огромна библиотека, която се е побрала в рамките на под…200 грама.
Предполагам, че повечето неща, казани дотук, сте ги чели или ги знаете, но все пак наскоро навлязох в бездната на електронното четене, а впечатленията, натрупани за близо месец, са наистина много.

За да не продължавам с общите приказки, ще посоча и за кое устройство всъщност става дума – модела Prestigio PER3162BN с E-ink дисплей.

Накратко за E-ink

E-ink технологията явно е разработена от хора, които обичат книги, за такива със същите желания. Този екран не излъчва нищо (за разлика от LCD), а работи само с отразена светлина. Колкото по-силна е фоновата светлина, толкова по-контрастно и отчетливо е изображението. Усещането е точно както при хартиените книги.
Този тип екран консумира енергия само докато се променя страницата. След това изображението остава статично.

Конкретно за Prestigio PER3162BN

Устройството е с 6-инчов (152 мм) черно-бял дисплей (резолюция 800×600 точки), което се доближава най-много до формата на книжките от легендарната поредицата Библиотека “Галактика”. Prestigio PER3162BN идва с 2 GB вградена памет, която можете да запълните както с електронни книги и музика, така и със снимки. Наличен е и слот за SD/SDHC карта, като поддържаният капацитет е 32GB.
Читанката предлага наистина много приятен и удобен дизайн, който се допълва от чудесни и стилни калъф и слушалки, влизащи в комплекта към устройството.
Но нека да се върнем към основната функция – четенето. Prestigio PER3162BN осигурява история на “разгърнатите” книги, позволяваща да се запазват до 36 заглавия. Позволява до 5 отметки на книга, което лично за мен е крайно недостатъчно, като се има предвид, че има книги, предлагащи повече от 5 страници с интересни, вълнуващи и заслужаващи повторно прочитане пасажи, които обикновено са под формата на мисли на автора, реплики на героите, любопитен факт и др. Освен това можете директно препращане към определена страничка, след набиране на номерацията. Можете да увеличавате шрифтовете – 5 варианта за големина. Можете да обръщате изображението благодарение на акселерометъра, но с включена такава функция батерията заминава бързо (повече на тема батерия – малко по-долу).

Поддържаните формати са: TXT, HTML, HTM, RTF, PDB, DJV, DJVU, iw4, iw44, FB2, OEB, PRC, CHM, EPUB, MOBI, TCR, OPF, PDF с Adobe DRM; а за снимки: JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF;
Освен това е-четецът разполага с MP3 плейър, който ви предлага сравнително добро качество на звука и в комбинация със стилните слушалки тип ”тапи”. Често ми се случва да искам да чета нещо на конкретна,  спокойна и тиха музичка.
Самото меню се поддържа на 8 езика, но без български.
Теглото на читанката е 180 грама, а размерите й са 121,4х172х10,5 мм – перфектно се побира в джобовете на палтото ми например. 
Малка техническа подробност: е-четецът е базиран на процесор ARM9 (Rockchip 2729) на 400 MHz.

Батерията

За по-дългото време с едно зареждане има значение дали акселерометърът (или G-сензор) е включен или не. Ако той е активиран, не се учудвайте, че батерията ви бързо се изтощава, а вие сте прочели едва стотина страници за няколко дни. С изключен акселерометър читанка може да изкара седмици нормално четене и не много усилено цъкане.
Според прозиводителя с едно зареждане и с изключен G сензор могат да се прочетат 7000 страници. Самата батерия се зарежда в рамките на 4 часа през USB кабелчето.

Да не забравяме и гаранцията

С покупката на даден продукт трябва да отбележете и две важни подробности – гаранцията и сервиза. Все пак в една читанка може да възникне проблем както с дисплея и бутоните, така и с портовете, фабричния софтуер или слота за карта памет. Официален представител на Prestigio за България е Asbis. Съответно е наличен и сервиз за марката у нас, а е-четецът е със стандартна 2-годишна гаранция.

Приятно четене!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s