В света на Джорд Лукас


Беше някъде началотo на 90-те години на ХХ век, киното на центъра на Горна Оряховица беше претъпкано – няколко поделения  войници и учиници от всички училища в града. Всички зрители бяха екзалтирани от всеки един кадър от “Междузвездни войни: Завръщането на джедаите“. Викове на възхищение и удивление. Същата магия беше при прожекцията и на “Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”. 

Киното, с ръчно рисуваните плакати до входа, вече не съществува. Сградата е превърната в закрит битак, който приютява дюнерджийница, магазини за дрехи и дори малка книжарница – единствената звездица култура в тази култова сграда.

Всичките тези спомени нахлуха в главата ми докато четох биографичната книга за Джордж Лукас от Брайън Джоунс.

Авторът започва съвсем клиширано с историята на неговото семействто и детство, а самото четиво не е нищо особено като стил и изказ. 

Лека-полека Брайън Джоунс започва да разкирива израстването на Лукас като филмов творец – от средното училище в родния град Модесто, където се запава по фотографията, през Университета в Южна Калифорния, до първята му голяма стъпка – създаването на фантастичния филм “THX 1138” с определено антиутопична идея, в който главната роля е Робърт Дювал. Този филм се продуцира от Лукас и Франсис Форд Копола. 

Всъщност Джордж Лукас активно работи с Копола или Спилбърг по някои от големите си шедьоври след това. Освен това активно си сътрудничи с виртуозния композитор Джон Уилямс, за който малко се споменава в книгата.

Може би нещо, което не ми бе направило впечатление досега, че Джордж Лукас е забъркан като сценарист, режисьор и/или продуцент в шестте епизода на “Междузвездни войни” и всичките епизоди на “Индиана Джоунс”.

Брайън Джоунс се постарал да разкрие визонерството на Лукас във филмовите ефекти. Легендарният режисьор е в основата на създаването на ILM студио и Пиксар, които са пионери в тази област. 

През 2014 година той продава Лукасфилмс за малко на 4 милиарда долара на Дисни и с това за мен приключиха Междузвездните войни. Всичко, което излезе след това просто носи името Междузвездни войни, но изобщо не е, пълна гавра с идеите на Лукас. Въпреки че част от сделката е била да се приемат неговите идеи.

Биографията на Лукас се придържа към стандартна хронологична линия, без особени препратки към минало или бъдеще време. Като фен на неговото творчество, беше по-важно да усетя творческото израстване на режисьора, да се потопя в историите покрай създаването на филмите, различните перипети, през които минава продукцията и постпродукцията. 

Някои интересни цитати:

В Англия имало почти 400000 рицари джедаи. Поне така показвали официалните данни на преброяването през 2001 г. 390000 граждани на 52 милионна Англия (заедно с Уелс) във формуляра, на мястото, където трябва да се посочи религия, написали „джедай“.

Една онлайн кампания разпространявала идеята, че ако достатъчно граждани се обявят за джедаи, джедайството ще бъде официално признато за религия от британското правителство. Макар последното да не било истина, много младежи дали гласа си за своите любими герои. Накрая излязло, че джедайството е четъртата по големина реглигия във Великобритания.

***

Вдъхновение го спохождало по различни начини. Един следобед Марша качила в колата кучето им – маламут на име Индиана. Едрото животно седяло доволно на предната седялка, като главата му почти опирала в покрива. Лукас си помислил, че то приличало на неин помощник-пилот. Идеята еволюирала до Чубака – копилота на Хилядолетния сокол. Друг важен герой намерил името си чрез едно подхвърляне на Уолтър Мърч по време на редактирането на “Американски графити”. Двамата били измислили собствена система за категоризиране на безбройните ленти. През една от среднощните работни сесии Мърч поискал лента (reel) 2, диалог (dialogue) 2, като за по-кратко казвал “R2-D2”.

***

Вероятно ще бъде запомнен като твореца, издигащ в култ независимостта, създал някои от най-забележителните и печеливши филми, както и герои превърнали се в икони на поп-културата. Лукас промени начина, по който гледат зрителите, разруши старите методи на правене, предлагане и продаване на филми и изгради нови. Той научи феновете да обожават не само филмите, героите и актьорите, но и режосьорите, продуцентите и композиторите, които превърна в свои активни, видими сътрудници.

Нека Силата бъде с Вас!

Стефан Станчев

гр. София

28.01.2023

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s