С “Турски гамбит” във влака край Плевен


Тудуф-тудуф. Влакът минава през Плевен, а аз чета роман, част от чието действие се развива около този град преди близо 145 години.Тудуф-тудуф. Винаги е бил един особен и специален  момент за мен да чета книга за дадено географско място (като град, село, гора или планина) докато пребивавам в него или пътувам през неговите предели. Става въпрос за романа „Турски гамбит“ (издаден през 1998 г) на руския писател Борис Акунин (истинското му име е Григорий Чхартишвили). 

Това шпионско-криминално художествено четиво представя приключенията на джентълмена-детектив Ераст Фандорин, които се случват по време на Руско-турската война 1877 – 1878 г. Наред със занимателния сюжет, книгата на Акунин се характеризира със стил, заимстван от класиците на руската литература от XIX век и препратки към известни криминални романи. Тудуф-тудуф.

Сюжетът на романа се върти около разкриването на османския супершпиони Ануар ефенди, който се опитва да промени хода на негативните за Османската империя събития. Фандорин започва усилена работа за идентифициране на шпионина сравнявайки различни факти и версии, но все напразно. Ануар ефенди изключително умело хвърля съмнение върху други, и убива всеки, който може да помогне за неговото залавяне от джентълмена-детектив Фандорин. 

Той все пак неутрализира шпионина, но Ануар ефенди постига най-важното – във войната се намесват европейски врагове на Русия, руската армия ще бъде спряна близо до Истанбул.

Разкриването на Ануар ефенди напомня донякъде разследването на Еркюл Поаро, което прави  в “Убийство в Оринет Експрес” на Агата Кристи. Тудуф-тудуф.

Интересни цитатии:

Гербът на Руската империя, двуглавият орел, отразява по превъзходен начин цялата система за управление в тая страна: в нея дори и най-незначителната работа се поверява не на една, а най-малко на две институции, които само си пречат и при това не отговарят за нищо. Същото наблюдаваме и в действащата армия. 

***

Играе се грандиозна партия шах и в нея аз съм с белите фигури.

— Излиза, че Русия играе с черните, така ли?

— Да. Вашата огромна държава представлява главната заплаха за цивилизацията. Заплашва я със своите простори, със своето многобройно невежо население, със своята тромава и агресивна държавна машина. Отдавна наблюдавам Русия, изучил съм езика й, пътешествал съм из нея, чел съм исторически трудове, изучавал съм вашия държавен механизъм, опознавал съм вашите водачи. Чуйте само приказките на милия Мишел, който се стреми да стане новият Наполеон! Мисията на руския народ била да превземе Цариград и да обедини славяните? Защо? За да могат Романови отново да диктуват волята си на Европа? Каква кошмарна перспектива! Сигурно ви е неприятно да го чувате, мадмоазел Барбара, но Русия таи у себе си страховита заплаха за цивилизацията.

В нея ферментират дивашки разрушителни сили, които рано или късно ще избликнат и тогава светът ще се види натясно. Това е нестабилна, нелепа страна, попила най-лошото от Запада и от Изтока. Необходимо е някой да посочи на Русия мястото й, да я перне през ръцете. Това ще бъде от полза за самите вас, а и на Европа ще даде възможност и занапред да се развива в нужната посока.

***

С разбито сърце можеш да станеш старец на двадесет.

***

Ако Бог е сътворил първо Адам, а после Ева, това не доказва, че мъжете са по-важни, а че жените са по-съвършени. Мъжът е пробен образец, модел, докато жената е окончателно утвърденият вариант, допълнен и усъвършенстван. Та това е абсолютно ясно! Но кой знае защо, целият живот — интересният, истинският — е за мъжете, а жените само раждат и бродират, раждат и бродират. Защо е тая несправедливост? Защото мъжете са по-силни. Значи трябва да бъдеш силна.

София

29.12.2022

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s