Приказка за малки и големи


Беше студена и мрачна вечер на 20 май 2021. Клуб “Терминал 1”, в центъра на София, беше отворил врати и очакваше своите гости, а поводът беше официалното представяне на една книга – “Еми и Крадецът на сенки”. Авторът Марин Трошанов е вече добре познат за мен от трилогията “Ламя ЕООД” и епичните битки с мрачни и зли създания. Тази вечер обаче Марин представи едно малко по-различно четиво, добре изтъкано с детска приказност, емоции и много цвят. Корицата и рисунките вътре са дело на неизвестна за мен художничка Ралица Мануилова, която обаче отлично е успяла да пресъздаде картини от сцените в историята. 

След представянето реших да се впусна веднага в книжно приключение, разказано майсторски от автора Марин Трошанов. Главните герои: момчето Виктор и приказното създание Еми, която е „дъщерята на Радост и Тъга”, се впускат в едно опасно приключение из фантастични страни. Тяхната цел е да победят Меркулион – безсмъртен чародей и ексецентричен артист, който краде сенки и поробва души. Вълшебна му флейта издава обсебващи звуци, и който ги чуе, остава запленен и безпомощен, а сянката на жертвата напуска тялото и става притежание на коварния магьосник. Авторът се е постарал с майсторството на думите да опише приключенията на героите и декора на сцените, като епилогът се оказва низ от изпълнени с напрежение и емоции моменти. 

Приказката “Еми и Крадецът на сенки”, която се чете буквално на един дъх. може да завладее както деца, така и възрастни. Всъщност, ние възрастните пазим много детски неща вътре в себе си, за които рядко си признаваме. Влечението към приказното и към светът на фантазиите, често си остава наше лично, тайно преживяване, но в рамките на сънищата ни. 

Понякога след студената и мрачна вечер идва усмихнатото и ведро утро, изпълено с надежда и мечти. Надеждите и мечтите, без които не можем.

P.S. Благодарности на Щилян Щерев за изключително приятната компания по време на представянето на книгата!

гр. София

25.06.2021

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s