Подробно и задълбочено за фашизма


В детството ми образователната система, както и информационната среда вкараха в главите ни ужасността на фашизма, без да обяснят всъщност какво представлява като идеология. Просто врагът бе фашист. После се промениха малко времената и към идеологиите започна да се гледа по-трезво. Съвсем случайно попаднах на една книга, която определено дава много детайлен поглед върху това политическо движение, с която се свързва гибелта на десетки милиони души през ХХ век. Четивото се казва “Кратка история на фашизма”, а авторът е Иниго Болинага.

Първо малко информация за самия него, която може да бъде намерена на сайта от издателството – Сиела. Там пише, че Иниго Болинага Ирасуеги е роден в град Елорио през 1974 г. Преподавател е по нова история, магистър по журналистика и история, член на Дружеството по история на баските. Участвал активно в различни центрове по проблемите на мира в страната на баските.

product_6976Сега повечко за книгата. Тя е написано увлекателно, авторът не товари много с терминология, а изказът, въпреки тежката тематика, е изчистен и сравнително разбираем.

Болинагa акцентира в книгата на завземането на властта от Мусолини с похода към Рим, на проваления опит за преврат на Хитлер през 1923 г. и победата му на демократичните избори десет години по-късно, както и на различните движения от същия тип, възникнали в Европа през 30-те години на миналия век в страни като Полша, Гърция и Испания.

Въпреки че книгата като съдържание много ми допадна и я прочетох за 2 дни, имам някои забележки. В изданието има снимки на личности и събития, които не винаги са особено уместни, а би било чудесно ако бяха поместени някои инфографики или схеми, които да направят поднесената информация малко по-структурирана и нагледна.

 

Пускам и още един интересен пасаж от сайта на издателството, който е свързан с книгата:

 

Знаете ли, че…

 

… преди да основе Фашистката партия, Мусолини е бил един от най-харизматичните лидери на Социалистическата партия?

… Ленин горещо е приветствал победата на Мусолини в Социалистическата партия през 1912 г.? … фалангистите са представили на Хитлер проект за свалянето на Франко, за да могат да установят истински фашистки режим в Испания!

… имало руски фашисти, които приели и служили на Сталин, приемайки го като от години очаквания харизматичен имперски лидер?

… португалският диктатор Оливейра Салазар се обявявал против нацистко-фашистките режими и винаги е бил привърженик на западните сили?

… съществува политическо течение, насочено към обединяване на комунизма и фашизма в една обща идеологическа платформа?

***

Сега и цитати, които подбрах от книгата:

 

Социализъм плюс национализъм е равно на фашизъм. Това е уравнението, до което стигат революционните синдикати, като в неотстъпчивостта си се запъват като магаре на мост. Тази тяхна позиция е ключът и отправната точка. С такава фомулировка те вече не са социалисти и се превръщат в нещо друго, което обикновено и по традиция възприемаме като фашизъм.

***

Фашизмът е наречен “религия на отечеството” и това определение не е никак лошо.

Мусолини се възползва от известността си, за да спечели на своя страна и самия народ. Той не е костюмиран класически политик, чужд на проблемите  на обикновените хора, а човек от селото,  на когото много му харесва да се показва пред хората по време на жътва или да кара спортни коли от Формула 1. Старае се да бъде достъпен и винаги да бъде близо до народните маси. Отвореният му характер печели симпатиите на хората.

***

Фашизмът е революционно тоталитарно течение, стремящо се да свали установения ред в името на едно йерархично устройство на обществото. Той е антихуманна организация, която ненавижда идеите за равенство между хората и за човешките права  и ги замества с националния колективизъм.

***

Може да се каже, че от момента на германския разрив фашисткият свят се разделя на две основни школи: италианска и немска.. Първата е представителка на модерния национализъм, културна, с либерален уклон и с архаичен произход. много по-зряла и цивилизована. Тя ще бъде възприета без изключение от всички форми на фашизъм , които възникват в Западна Европа. В противовес на тях, източните фашисти решават да следват нацисткия пример, характеризиращ се със затворения си биологичен национализъм. Той произхожда от фанатичния расизъм, чиито корени се губят в нощта на времената.

***

Освен това с краха на комунизма възкръсна и антисеметизмът, който с останалите призраци от Изтока се смяташе за погребан и изчезнал. Става въпрос за дълбоко вкоренен в източноевропейските народи антисеметизъм, изоставен от западните фашисти като маловажен и безполезен, но все още валиден в Източна Европа.

 

Стефан Станчев

София, 23 март 2016 година

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s