Денят, в който Силата загина


Месеци чаках за датата 18 декември 2015 година, а причината бе филмът “Междузвездни войни: Силата се пробужда”. За съжаление на този ден Силата си отиде. Филмът е повече от разочарование.

Преди да представя цялостната картина на гнева си, ще се върна повече от 25 години назад. Някъде в средата на 80-те, в едно претъпкано кино в Горна Оряховица се роди джедаят в мен. В несъществуващия вече киносалон имаше няколко роти войници и деца от 5 училища в града. Всички с жадни погледи и силно развълнувани. По стъпалата нямаше места дори, залата се пукаше по шевовете. На 18 декември 2015 година в модерното кино на премиерата на “Междузвездни войни: Силата се пробужда” в 21:30 (петък) имаше не повече от 30 човека, които отегчено похапваха пуканки.

И още малко за старите епизоди които запалиха милиони фенове на Star Wars по цял свят. В старите ленти нямаше 3D технологии, толкова зашеметяващи визуални и звуков ефекти. В първите епизоди на Star Wars имаше много иновации за времето си, оригинални идеи, мъдрост, философия и магия, докато сега почти всичко е дело на високите технологии, но в съчетание с пълна безидейност. В тези три най-стари епизода Джордж Лукас създаде легендата. Следващите три я запазиха с променлива сила. Но това седмо изтърсаче бе загубило сродността си с предишните шест.

12391018_10205278795065255_8950845202482586830_n„Междузвездни войни: Силата се пробужда“ съчетава бездарността на съвременната научна-фантастика с безидейността на семейната драма.

Злият герой Кайло Рен (може и Гонзо в Рен, актьорът е Адам Драйвър) е всичко друго, но не зъл и плашещ. Дори и в момента на затриването на Хан Соло (Харисън Форд)  Кайло Рен изглеждаше нелепо, тъпо и смотано. Самият Форд, вече на възраст за такива роли, направи втора голяма глупост след Идиана Джоунс да възражда на старини екшън герои. Много тъжна гледка бе принцеса (вече генерал) Лея. Кари Фишер бе перфектна, но за второстепенна роля в 1265-и епизод на “Пътеводна светлина. Люк Скайуокър (Марк Хамил) има нещо от рода на минута за целия филм, без да се обажда.

Две нови лица се появяват в този епизод на добрата страна на Силата – Рей и Фин. Фин (Джон Бойега) е разкаял се щурмовак … ъъъ негър (за толерантните афро-американец), а доколкото се сещам последно бе маор. Това би трябвало да означава, че и всички клонирани щурмоваци са негри. Другият нов персонаж е симпатичната Рей (Дейзи Ридли), която владее Силата и единствена вкарва малко свежест. Повече за героите не мога да кажа, дружно ми бяха безлични. Има нова планета дето сее смърт, просто тия дето са правили филма не са успели да измислят нищо по-оригинално.

Силата се ползва единствено в сбивания и кавги. За нея няма вече мислене, усещане, разговор и борба. Няма ги кратките, но много силни размисли и диалози на героите.

Дисни могат да правят филми по приказки, филми с приказки, филми без приказки, еклери, мусака и тюрлю гювеч, но Междузвездни войни не могат да правят. Просто една глупава имитация на шедьоврите на Лукас.

Така, след Индиана Джоунс и Властелините си замина още една легендарна филмова поредица.

Star Wars 7 най-добре може да бъде обяснен с коментар на зрител в IMDB: Couldn’t be more disappointed. С голяма тъга сложих една звездичка от 10 възможни в IMDB.

20.12.2015

Стефан Станчев

7 коментара

  1. Дълбоко не съм съгласен с изложеното мнение. Аз пък се радвам много за продълженията. Аз нямах високи очаквания, знаех какво ще последва, то беше ясно. Старите актьори просто прехвърлят щафетата на новите такива. Естествено няма как да правиш филм в 21 век с техники и похвати от филми през 1970-та невъзможно е. Мисленето е различно, технологиите са различни. И точно, защото купищата филми с маса ефекти в тях ни свикнаха да гледаме високотехнологични ефекти, точно заради това в момента филма не те изненадва с нищо. Но практика хората се бяха постарали да запазят автентичноста на нещата, като на места забелязах, че нарочно са направили нещата по дървени за да напомнят за старите 3 филма. Мога и още да пиша, но като цяло доволен съм от това което гледах, а мене слабо ме вълнува какво има в салоните и дали им е интересно, Може да са всякакви дебили дето не знаят за какво са там. Защото в днешно време хората дето гледат филмите повечето от тях не знаят какво искат и какво търсят, те са просот масовка. И за това и получават такива филми – за масата. Не знам може би някой е очаквал някакъв философски филм без никакъв бой и само празни приказки, но за масата си трябват боеве, трябват си ефекти, трябва си динамика и екшън, което имаше предостатъчно. Който търси някакви мелодраматични филми има и такива бол в мрежата.

  2. Като цяло хейтърски коментар… с едно нещо обаче не мога да не се съглася – Негърските глупости! Без да съм расист, почвам да се дразня от „дежурния негър“ във всеки филм. Иначе за разликата между маор и негър не си прав. Тая партида щурмоваци не са клонинги (но да речем, че ти е убегнало това).

  3. Филмът е разочарование, дори ако го съпоставим с „Епизод 3“, а това говори достатъчно. Тук Силата наистина е мъртвородена, заменена от типичните ситуационни комедии на съвременния Холивуд. Сюжетът е почти 1 към 1 с „Нова надежда“, героите са картонени, а магията е безвъзвратно загубена. Ако смятате, че горният текст е хейтърски, прочетете моето ревю: https://cinemascrotum.wordpress.com/2015/12/19/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8E-star-wars-the-force-awakens-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82/
    😀

  4. Като антифен на поредицата не ми пука особено за хайпа и субсеквентния фейл, ама, Станчеф, какво очакваше 🙂 Кръстникът 4, Жега 2 дали ще се получат? Филмът си заема логичното място в детската поредица на Дисни. Let it gooo, let it goooo 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s