Няма възрастова граница за Linux потребителите


* Публикувах този текст преди 4 години (02.04.2011 година) в един блог дето вече го няма (blog.idg.bg). По принцип избягвам да пиша в блога си за технологии, но тук ситуацията е малко по-различна. 🙂 Приятно четене.

Често ми се случва да се сблъсквам с нежеланието на по-възрастните хора да се възползват от предимствата на компютърните технологии, а като причини често те изтъкват нещо от рода: “много е сложно туй за мен” или “много стар/а съм да го науча тоз Интернет”.
Една любопитна случка обаче доста ме зарадва и ме накара да променя мнението си, че хората от третата възраст у нас масово отказват употребата на PC технологиите.

Blog imageИсторията започва с човека Д. (мой приятел и сериозно запознат с технологиите), който получава задание от своята баба да поправи лаптопа на нейната приятелка Т., също възрастна дама (80-годишна). Приятелят Д. взема въпросния ноутбук (Fujitsu Siemens Lifebook E series, Pentium 4 на 2 GHz и 1 GB RАМ), който тя е ползвала близо 3 години, за да общува със своя син в САЩ, чрез e-mail и Skype.
На лаптопа, който е с инсталиран Windows XP, след три години вярна служба в ръцета на бабата Т., се появяват странни бъгове и тя не може да го използва повече по предназначение. Женицата извиква на помощ няколко компютърни гурута, които преглеждат болният Fujitsu Siemens Lifebook, но временно и най-добро решение на проблема дава единствено PC експертът Х, който е научен работник в БАН (“доктор по нещо си”).

Решението му наистина е помогнало на възрастната дама Т. да пише електронни писма и да комуникира със своя син за близо 3 месеца, но за 80-годишната старица се е оказало не особено user friendly и тя по-късно пожелава да бъде извършен нов ремонт от приятеля Д. Във връзка с острия преход от Windows към Linux, експертът X. написва интересно указание (погледнете снимката вдясно) за това как възрастната дама T. да използва Fujitsu Siemens-а за своите комуникационни цели.

Ето и инструкцията за ползване на Linux от Live CD-то и начинът, по който бабата Т. да си проверява пощата (през “лисичката”, както казва тя) и да ползва Skype:

Главно меню
Старт
Система
Конзола
черен прозорец
    $ sudo modprobe pppoe
    $ pppoeconf
       Да (червено) се натиска
!“User name” – се изтрива
               и се пише –
                       “antotamara”
Втори път се пише
                       “antotamara”
     $ exit – черното изчезва
В ъгъла се натиска
  “start” -> “intertet”
в дясно се появява
таблица с лисица, а
отдолу “Sk(p)ape

В крайна сметка хард дискът на ноутбука Fujitsu Siemens Lifebook се оказва уютен дом за прекалено много лошо сектори (bad sectors), a преинсталацията на Windows XP – невъзможна.

Вие познавате ли 80-годишна възрастна дама, която конфигурира в конзолката PPPoE (Point-to-Point Protocol over Ethernet) връзка, а след това да използва мейл и Skype? Аз вече знам за една.

 

Advertisements

One comment

  1. Fujitsu Siemens, който и примен се развали, Ти ми го препоръча Мак СТ!! Дисплея само.. харда е ОК, там са снимките на децата, което е по-важно ! Аз българските баби не знам, но дядовците цъкат със сигурност то Фейс-а , късометражните филми, с някоя стара любов да се чуят по скайп – стимули БОЛ!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s