В арт капана на Капана


Пловдив. Квартал Капана. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан Капана приема това лято своето голямо арт превъплъщение. Вехти, но красиви сгради от средата на 19 и началото на 20 век. Старите еснафски помещения, изоставени от доста години и запазили спомени за едни изчезнали времена, приеха предизвикателството да бъдат променени от не особено симпатични инсталациии от хлебарки, плесен, паяци и дървеници с такива, които предлагат широка палитра от човешки творчески визии.

_MG_9129В рамките на последните дни на юни две събития ще възродят арт блясъка на Пловдив (периода 20-29.06.2014г.): One Design Week (за пръв път в Града под тепетата) и Пловдив 2019, а в сърцето на тези събития ще бъде и квартал Капана.

_MG_9101Програмата на международния фестивал за дизайн и визуална култура One Design Week включва ред събития със свободен достъп за широката публика – изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, книги, партита. Самата случка (евент е ужасна дума) се организира от платформата за културни събития Едно.  

_MG_9025

Новата колекция велосипеди SPRINT

 

Ако сте в Пловдив последната седмица на юни, ако планирате да посетите този град и ако искате да “бичете айляка” в среда комбинирала минало и арт настояще, то можете да посетите и усетите творчески комплекс The Incubator в рамките на One Design Week. Инкубаторът организира събития, насочени към дизайна и изкуствата, както и специална програма, насочена към развитие уменията на децата в различните изкуства и занаяти. Програмата засяга хендмейд артистите (демек человеци занимаващи се с ръкоделие 🙂 ), художниците и занаятчиите. “Освен тематичните дни, които сме планирали, през цялото време ще се провеждат кръжоци, майсторилници,, прожекции, както и открит пазар, на който участниците да се включат”, твърдят организаторите.

_MG_9082

Много галерии ще зарадват посетителите на Капана

 

Друго събитие в рамките на One Design Week е Вишеградския проект. В неговите рамки шест дизайнери от Полша, Чехия и Словакия вече преобразуваха Капана. Избраните за проекта участници са Studio Ganszyniec от Варшава, Allt Studio от Братислава и Martin Žampach иTomas Kubata от Прага.

Организаторите разказват: “Те ще работят заедно в продължение на четири последователни дни като тяхната задача ще бъде да реализират идеи, вдъхновени от самия квартал, само с откритите в Капана неща, стари или нови – столове в изоставени къщи, изхвърлени плакати или книги, текстил и железарски изделия от малкото работещи местните магазинчета, и т.н.”

_MG_9078В рамките на One Design Week в Капана можете да се натъкнете на новата колекция велосипеди SPRINT, напомнящи старите балканчета. Освен това вече са монтирани и първите дизайнерски велостойки на различни локации в града. Лято без велосипед не е лято. Нали? 🙂

_MG_9175

Нов живот за старите и ненужни брошури с GG Sisters

Едни хора от скандинавските държави вероятно ще ви изтрещят с проекта “Освети ме”. Дизайн студиа от Норвегия, Финландия, Исландия и Швеция ще разработват заедно идеи, свързани с осветлението. Сред тях са Company от Хелзинки, Froystad+Klock от Осло, John Astbury и Katja Pettersson от Стокхолм, Vík Prjónsdóttir Collective и Brynjar Sigurðarson от Рейкявик, които ще изследват светлината като един от основните инструменти на съвременния дизайн.

_MG_9097

Проект 0 (нула)

Проектът “Освети ме” (на улица Магура 5 в Капана) трябва да представлява пресечна точка между дизайн, технология и лични впечатления. Използвайки материали на място, студиата създават изложба, която може да се състои от завършени осветителни тела или прототипи на такива, от намеси в публичното пространство до иновативен джобен фенер или улична лампа, от градска мебел с интегрирана светлина за по­-дълги летни четения до интерактивни инсталации според желанието и вдъхновението на участниците в проекта.

Множество и разнообразни локации са включени в рамките на “Пловдив 2019”. Градът под тепетата е кандидат за европейска столица на културна столица 2019, в надпревара със София и Велико Търново. С тези летни арт събития Пловдив прави своята голяма заявка.

Не е по силите ми да разкажа за всички локации и събития, но ще спомена няколко. Hackafe е място за всички странстващи програмисти (особено фенове на отворения код), пространство, където да обмените своите уеб идеи, да участвате в дискусии, форуми или да се отдадете на високо технологичен брейнсторминг. Всъщност виртуалният свят няма дом, той е навсякъде, но понякога идеите е хубаво да бъдат обсъждани на живо. 🙂   

GG Sisters са част от инициативата „Капана – Квартал на творческите индустрии“. Зад името GG Sisters като автори са две сестри. Те са се посветили в създаване на произведения на приложното изкуство от излишната хартия (тук ще цитирам малко инфо от тяхната ФБ страница), “с която е затрупан съвременният градски човек: рекламни брошури от хипермаркетите, листовки, каталози, стари вестници и списания, използвана принтерна хартия, дори ненужните вече писма и документи”. Целта на GG Sisters е да превърнат досадния спам в красиви произведения на изкуството с практическо приложение.

За финал ще ви спомена и за една инсталация от огледала между няколко сгради, носеща наименованието Проект 0 (нула). Леко предизвикателна и много оригинална идея, на която ще се натъкнете в стария еснафски квартал… и за която не е нужно да се разказва, а е по-добре да се види на живо.
Посетите ли Пловдив в края на юни, то вие ще се окажете в арт капана на възродения квартал Капана.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s