Благодаря Ви, господин Гигер


Началото на 90-те, студена декемврийска нощ, един от моите детски рождени дни, VHC видео и касетка с… „Пришелецът“. Сигорни Уийвър е в епична битка със страховитото извънземно, а децата се крият зад дивана и фотьойлите. Това се оказа и първата ми среща с арт света на Ханс Гигер (H. R. Giger).

Няколко години по-късно откривам жестоки английски момчета (Carcass) и тяхната музика, благoдарение на страхотния им албум Heartwork. Обложката на албума е майсторски изрисувана от Гигер.

hrGiger.maskeВеднъж попаднал в сюреалистичния биомеханичен свят на Гигер, човек бива завладян от диаболичните, но същевременно изящни създания и конструкции, които са плод на един наистина гениален ум. За съжаление на 12 май 2014 г. този гениален ум премина в оня, другия свят. За 74 години Гигер остави едно великолепно и малко стряскащо арт наследство.

10259861_10201944400587477_8143084284959521789_n

Таблетната ми рисунка в памет на Гигер

Освен Carcass групи като Emerson Lake & Palmer, Celtic Frost, Danzing и др. могат да се похвалят с обложки на албуми негово дело. Творчеството му може да се открие в специална серия китари Ibanez, демонични столове, маси, татуировки… и в уникланата стойка за микрофонa на Джонатан Дейвис от Korn.

album-heartwork

Обложката на жестокия албум Heartwok (1993) на Carcass

На фона на всичко това Гигер успя да повлияе и на мен. 🙂 В негова чест предлагам бързо създадена таблетна рисунка, както и документален филм със силен индъстриал стил.

RIP, H.R. Giger, 1940-2014

 

Документалният филм за Гигер

 

Advertisements

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s