Необятният Дилън


Малко личности могат да се похвалят с толкова сериозно и могъщо влияние върху музиката в последния половин век..като Робърт Алън Зимърман. Познат повече като Боб Дилън, този човек успява да вдъхнови поколения музиканти и да създаде армия от милиони почитатели и последователи. Като ученик бях слушал „Mr. Tambourine Man“ на Бърдс, “All Along the Watchtower” на Джими Хендрикс, “Knocking on Heavens Door” на Гънс ен роузес, “Like a Rolling Stone” на Ролинг Стоунс, а години след това разбрах, че именно Дилън е общото между тях. Всъщност той се оказва музикален гении, чиито песни надживяват времето на своето създаване и биват превръщани в кавъри, често дори по-успешни и от самите оригинали. Списъкът с тези песни е наистина огромен, а творчеството на Дилън – просто необятно и мистично завладяващо.

За тези от вас, които са пропуснали концерта му в София през 2010 година, издателство “Махалото” дава възможност за малко утешение. “Боб Дилън: По магистралата на живота” (от Хауард Санс) е книга, която не се чете на един дъх, та дори не и на два. Тя дава много детайлен поглед върху живота на Дилън и развенчава някои големи митове свързани него. Началото на четивото изглежда мудно, но един път попаднал читателя във водовъртежа на събитията, трудно откъсва очи от страниците му. “Боб Дилън: По магистралата на живота” разкрива както многото творчески пътешествия и успехи на Дилън, така и особено динамичния му личен живот. Сара Лаундс и Джоан Байез са жените, които оказват най-силно влияние върху живота и музиката му, а наивното му поведение при подписване на първите си договори му докарват години съдебни разправии. Книгата разказва за лутанията на Боб Дилън между различни музикални стилове (рок, фолк, блус, кънтри и госпел и др.), както и между  религиозните му влечения. Четивото щеше да бъде една скучна биография, ако не отделяше специално внимание върху сложния душевен свят, загадъчността и мистиката, която обвива гениалния творец…

 

Подбрани цитати:

“Първият път, когато ме подстригаха, се разболях тежко и оттогава съм суеверен спрямо фризьорите. Не им позволяват да докосват косата ми” – обяснява той на Порко със сериозен тон, но това подозрително намирисва на една от онези истории, които има навика да си съчинява на момента. Има и теория за дължината на косата: “Колкото повече коса имаш от външната страна на главата, толкова по-малко тя те задръства отвътре. Канадските ливади са лоша работа… Аз си пуснах дълга коса, за да бъда мъдър и да ми тече свободно мисълта.”  

*

“Когато говори за нея (Like a Rol_MG_5360-newling Stone), думата, която употребява най-често е “повръщано”. Той казва, че презрителното излияние го споходило като пристъп на “продължително повръщане” – натракано на машина в стил Керуак и с “много оповръщана структура”. Също така я описва по типично озадачаващ начин като “….един ритъм върху хартия , изцяло за постоянната ми омраза, насочена към някаква точка на октровение. В крайна сметка не е омраза, а казвай на някой нещо, което той не знае – казваш му, че е късметлия. Отмъщение – това е по-точната дума”. Казано просто, това е една много гневна песен, изригнала от пълния с ярост извор, заемащ толкова важно място в необикновения характер на Боб. Действително Like a Rolling Stone” може да бъде тълкувана като израз на женомразство. Мишената определено е от женски пол и няколко души, сред които Джоан Байез, са сочени за предполагаеми “музи” в случая.”

*

Образът му като символ на хипарството всъщност не се вписва в действителния начин на живот на Дилън, не съвпада дори с културната му перспектива. В музиката си той може да звучи диво и на моменти дори анархистично, но на този етап той е тих и примирен семеен човек. В някои отношения е дори нещо повече от това: изключително вежлив и винаги с учтив тон, очакващ и децата му да се държат по същия начин.

*

“По мое мнение той е проводник на божественото. Тъкмо това, е на което реагираха хипитата, и по тази причина го преследваха.- коментира Грейви. – Не мисля, че някога изобщо е бил хипи, никога не е твърдял, че е бил хипи, никога не е твърдял,  че е такъв, и винаги се е държал на страни от всичко това.”

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s