Любовните тайни, които се крият зад много велики рок изпълнения


Наскоро в ръцете ми попадна една нова книжка, спрямо която бях в началото малко скептично настроен. Причините бяха две – (първо) любовни истории, които (второ) бяха разказани от български автори (сравнително често попадам на БГ произведения, които не ми допадат). След като прочетох книжката, мнението ми обаче се промени.
В началото на май т.г. издателство “Махалото” пусна в продажба книгата “Кутия с форма на сърце”. Първото нещо, което мога да кажа за четивото е, че аз го “погълнах” (консумацията не прощава) буквално на един дъх. Осемте разказа вътре предлагат увлекателни истории за известни рок имена, без излишна протяжност и описателност, с много забавни моменти. Самите истории са потопени във море от емоции, страст, наркотици, алкохол…и много роооок. Разказите на Ивайло Александров, Евгений Дайнов и Ани Йорданова разкриват полудата на творческата душа, която избухва в уникални произведения, духът на които достигал до стотици милиони слушатели от десетилетия.

Историите в книгата “Кутия с форма на сърце” са подредени в един формален хроноличен ред. Първият разказ е за страстната връзка между Краля на рока Елвис Пресли и Присила (“Бейби, да си поиграем на семейство”).
“Да почукаш на райските врати” разкрива тайната връзка между Боб Дилън и Сара.
Третият разказ (“Краля и кралицата на гущерите”) описва емоционалните взаимоотношения между Джим Морисън от „The Doors“ и Памела – една луда любовна история, изцяло в духа 60-те.

Една такава книга нямаше да е същата без Джон Ленън и Йоко Оно (“Йоко и Джон”). Мразената от останалите “битълси”, Йоко дава един нов творчески тласък на Джон, а това което сътворяват заедно продължава да ме учудва и до днес.
Може би най-вълнуващата за мен история в “Кутия с форма на сърце” е тази за Ерик Клептън и Пати Бойд. Едва след като прочетох разказа разбрах всъщност какво стои зад такива велики парчета като “Layla” и “Wonderful tonight”.
Легендата на пънка Сид Вишъс също не е пропуснат (Любовта убива). Неговата любовна афера с Нанси Спънджен е една от трагичните.

“Докато смъртта ги раздели” представя връзката между Ози Озбърн и Шарън. Тези, които са чели “Ozzy без цензура” на издателствто “Махалото”, тази историята  може да е добре позната, но тук разказът преминава пред очите ви толкова бързо, че заради забавните моменти или заради стремежа на читателя да разбере сложните взаимоотношения между съпрузите Озбърн, вероятността да го прехвърлите пак не е никак малка.
Книгата завършва с разказа “Кутия с форма на сърце” (както се е наречено и самото четиво) – грънджът нямаше да е същия без Карт Кобейн и Кортни Лав.

Една доза разказ от “Кутия с форма на сърце” може да бъде най-хубавото нещо преди да се потопите в царството на Морфей.  🙂

Приятно четене!

Advertisements

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s