Спомняте ли си магията на касетките със сборна музика


Знаете ли какво е общото между хубавите аромати и хубавата музика? Отговорът е прост: те оставя сериозни дири в нашите спомени. Освен това хубавите аромати и хубавата музика са вечните инструменти за ровичкане в миналото ни, което е изпълнено с много щастливи и задушаващо тъжните моменти.
До известна степен една нова книжка, излязла през февруари 2011 г. на българския пазар от издателство “Махалото”, ни потапя в мистерията на спомените, които музиката оставя. От престижното издание „Ню Йорк Таймс”  казват за тази книга: “Може би най-забавната, тъжна и проникновена книга за музика, появила се през последните години.” След прочитането й, аз се съгласих напълно с тях.

Четивото „Любовта е сборна касетка“на автора Роб Шефийлд (музикален журналист) може да звучи малко чуждо на поколението, което не „закачило“ ерата на касетките от 80-те и 90-те години на XX век. Аз лично съм слушал за последно касетки в по-стари автомобили, а на очукания си касетофон съм си пускал музика може би преди повече от 6 години.
Магията с касетите е наистина невероятна. Като малък доста съм си играл да залепям ленти след зверско нагъване и накъсване поради зацапани или аварирали части в касетофона. Освен това вълшебството  с касетките е много по-различно от изживяването, кoето може да донесе едно DVD или един MP3 плейър например.

Тази книга няма да ви разкаже специално за любовта към една банда или изпълнител, а за творческия микс на предпочитани песни от яки и не чак толкова яки песни. Всяка една подобна компилация е неповторима и е подходяща за различно занимание.
Момичето на живота и голяма любов на автора (Рене) е неизменна част от едно вълнуващо житейско пътешествие със сборни касетки. В по-голямата си част „Любовта е сборна касетка“ може изпълни читателя с много ведро настроение, но в края си вие ще се сблъскате с огромната тъга (за която автора споменава в началото на книгата). Тя спохожда Роб Шефийлд след внезапната смърт на неговата любима. Момент на ужас и шок, които съпровожда автора, но той лекувайки се с музика продължава да живее с него.

За отключа малка част от магията на книгата ще цитирам няколко изречения:
„Когато запишеш песен, я освобождаваш.”
„Чрез музиката водех живот, изпълнен с романтика, случайности и интригуващи случки – нищо общо с реалността извън уолкмена ми.“
„В човешката ни природа е заложена фундаменталната нужда да споделяме и разпространяваме музиката наоколо, и колкото да се развиват технологиите, мелодиите винаги ще продължават да се движат.“

Тъй като всяка една книга говори най-добре за себе си чрез собственото си съдържание, реших да пусна един от немалкото завладяващите фрагменти, който е долу-горе в самото начало на четивото:
„Има още много видове сборни касетки. За пушене на трева, за отиване на работа, за миене на чинии, за вземане на душ. Колекция от хубави песни, открити в лоши албуми, които никога не бихте си пуснали целите отново. Най-големите хитове от купчините с плочи на гаджето ви, които сте си записали в нощта преди да скъсате. В света са измислени милиони песни и съществуват милиони начини да ги свържете в една подборка. Това е част от забавлението да си фен и да харесваш музиката.
Вярвам, че когато човек прави компилация, всъщност създава история. Претърсваш трезорите със съкровища и нарамваш всичко, което можеш да извлечеш, а после превръщаш плячката в нещо ново. Преглеждаш цялата дискография на даден артист или група , като стопираш във времето онзи момент, когато ти си е искало да скачаш, да танцуваш, да полудееш и да си махнеш главата на съответното изпълнение. И след това можеш винаги  щом пожелаеш да се връщаш към това чувство.“

Приятно четене!

Advertisements

One comment

  1. Книгата беше безобразно добра! Прочетох я за един ден, а Роб Шефийлд от един от любимите ми музикални критици, ми стана един от личните герои! Страхотна книга ❤ А, когато си пускаш и песните докато четеш е просто връх!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s