Поносимата лекота на успеха


Кратки лични впечатления върху книгата „Разтърси живота“ от Рудолф Шенкер и Ларс Аменд

Предполагам някои от вас са били събеседници на подпийнал човек, който с уморени очи ви обяснява колко прекрасни моменти и провали е преживял, и какво е научил от строгия учител, наречен живот. Тогава с известна досада и с псевдодоволна усмивка отвръщаме на разказите за житейски приключения и несгоди на човека. Ако смятате обаче, че откривате в този разговор нещо вярно според вас и някоя ценна мъдрост, вие го запомняте.

Ето, че попаднах на книга, която обаче в безалкохолно състояние, житейските мъдрости на един…електротехник-мечтател се вплитат особено приятно със създаването и интересната история на рок легендата „Scorpions”.

Рудолф Шенкер positiv… оп, съжалявам…“Rock your life” (“Разтърси живота си“) просто зарежда с енергия, а енергията се удвоява, когато се видиш с него на живо (дори и за незапален фен като мен).

Истината е в това, че колкото и шаблонно да звучи, за да успееш, трябва просто да повярваш в себе си, като се бориш за дадена кауза, превръщайки борбата в …удоволствие.

Книгата предлага немалко послания, които са много директни и семпли като изказ. Не липсват и интересните случки, свързани със създаването на албумите и някои от големите хитове на „Scorpions”, разкази за немалко концертни приключения и любопитни моменти като срещата на музикантите с Михаил Горбачов.

Може би нямаше да се редя един час на опашка за автограф, ако не бях попил четивото преди това. Просто Рудолф ми допадна не само като композитор и текстописец, но и като човек, който успява да сподели своя успех с другите по един много позитивен начин в една чудесна книга. Напътствията и мъдростите в нея са наистина семпли и лесно биха накарали всеки човек прочел я, да се замисли. Като само за пример ви давам няколко цитата:

Основният проблем на мнозина е нетърпението им, защото ако не сполучат веднага, те решават, че са поели по грешния път.“

Ако искаш да имаш успех в живота, трябва предварително да откриеш какво ти доставя удоволствие и те прави щастлив.”

Ако усетя, че в далечината се задава проблем, изобщо не му позволявам да ме победи, а на секундата го преобразявам в положително събитие, което да ме тласне напред.”

Ако успееш да откриеш своята работа-мечта, няма да възприемаш труда като усилие.“

Разбира се още много житейски мъдрости всеки от вас може да открие в книгата, стига да пожелае, като разгърне това наистина леко и приятно четиво. Радостното е, че по никакъв начин Рудолф с тази книга не натрапва своя успех на читателя. Той просто дава мъдри съвети от позицията на изключително успешен музкант, с 45 години творческа кариера зад гърба си.

И за да бъде щастието пълно, четивото завършва с любовния романс на Рудолф с чаровна руска девойка – точно като в приказка.

Всеки читател си има едн особено любима част в една добра книга, а в случая с “Разтърси живота си“, това е седма глава – “Възпитание”. Обаче аз няма да ви я разказвам, а просто ще ви пожелая приятни моменти с четивото от издателство “Махалото”.

Advertisements

One comment

  1. Много добра рецензия, поздравления! Аз тъмо завърших моята, можеш да хвърлиш едно око на блога :))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s